Blog Lifestyle

Compressiekleding bij lipoedeem – lipoelastic

Degene die mij al langere tijd volgen weten dat ik kamp met lipoedeem. Een chronische ziekte waar langzaam maar zeker steeds meer over bekend begint te worden. Lipoedeem is een progressieve ziekte die wanneer er geen goede behandeling plaatsvind redelijk snel toeneemt. De oorzaak is nog niet geheel wetenschappelijk bewezen maar een genetische aanleg lijkt zeer waarschijnlijk. Mijn eigen oma en moeder hebben helaas hetzelfde probleem.

Helaas wordt lipoedeem vaak verward met obesitas, mede doordat er te weinig kennis is. Wanneer je aan de bel trekt wordt er al snel gezegd “probeer eerst eens af te vallen”. Helaas… afvallen helpt niet bij lipoedeem. Een goed dieet en genoeg bewegen helpt wel, in de zin van meer mobiel zijn en minder pijn ervaren.

Wanneer kwam ik er achter?

Ik heb lipoedeem zolang ik me kan herinneren en eigenlijk beïnvloed het me al mijn hele leven. Altijd strijd gehad met mijn gewicht om maar kilo’s te verliezen. In 2013 een gastric bypass gehad maar (zoals ik eigenlijk al wist) nam de omvang van mijn benen er maar minimaal mee af. Een verschil van 2 maten tussen boven en onder lichaam.

Na mijn zwangerschap ben ik wat betreft kilo’s aangenomen en helaas is daarmee ook de lipoedeem toegenomen.

Het is een hormonale ziekte dus pubertijd en zwangerschappen doen dit niet ten goede. Ik slik dan ook geen anticonceptie meer in de vorm van de pil want ook dit zijn hormonen.

Behandeling

Al ruim een jaar krijg ik LPG endermologie om de pijn en harde plekken in mijn benen en armen af te doen laten nemen. Dit helpt zeker en krijg deze behandeling nu elke 3 weken, voor mij is dit oke. Daarnaast ben ik in de running voor liposuctie, de manier om het ook daadwerkelijk weg te krijgen.

Compressiekleding

In mijn dagelijkse leven probeer ik zoveel mogelijk compressiekleding te dragen. Het was nogal zoeken naar de juiste kleding maar lipoelastic biedt fijne kleding aan voor vrouwen met lipoedeem. Zelf draag ik de TBfLg variant en de VBfLg. Nu ongeveer 2 maanden en ik ben er enorm blij mee. Op mijn werk maak ik aardig wat kilometers waarin ik normaal gesproken continue pijn ervaar aan mijn benen en deze vol lopen met vocht. Mijn enkels zijn normaal gesproken al niet zichtbaar maar na een werkdag kun je ze helemaal niet meer vinden.

De broek is hoog waardoor deze niet snel af zakt, verstelbaar met een sluiting van haakjes en onder je kleding zie je er niks van. Het biedt niet alleen postoperatief maar ook pre-operatief veel steun wat zorg dat ik tijdens mijn werk makkelijker beweeg en minder tot geen pijn meer heb. Wanneer ik de broek thuis uit doe zijn zelfs mijn enkels nog zichtbaar en niet volgelopen met vocht.

De broek is gemaakt van een fijne stof en er wordt een hulpstuk meegeleverd om te zorgen dat je de broek wat makkelijker aan krijgt. Deze moet goed strak en aangesloten zitten om de juiste steun te kunnen geven. Door het opmeten van jouw maten komt de juiste maat naar voren welke perfect voor jou moet zitten. Vanuit mijn moeder was ik nog gewend kousen te dragen, tot aan de knieën. Voor vrouwen met lipoedeem over de gehele benen heeft dit uiteraard geen enkele nut. Deze broeken lopen van de voeten tot aan mijn middel en de VBfLG variant zit zelfs nog vast met bandjes om de schouders.

Heb jij last van lipoedeem en wil je ook compressiekleding aanschaffen? Gebruik dan de code cherith10 voor korting op de gehele collectie bij lipoelastic.

1 Reactie

  1. Cherith zegt:

    Hoi Esther,

    Helaas wordt het niet vergoed en moet ik het zelf bekostigen. Ik heb afgelopen woensdag mijn 1e behandeling gehad.

    Groetjes
    Cherith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *