Blog Persoonlijk

Mag ik een nieuw paar benen?

Zolang ik mij kan herinneren pas ik al niet in “normale” broeken en heb ik problemen met mijn benen. Bovenbenen die tegen mekaar aan schuren, pijn bij het aanraken van mijn benen en de enkels die moet ik missen wat die heb ik niet. Daarbij schaam ik me er voor want ik vind het enorm lelijk en er is niks aan te doen.

Ik heb nou eenmaal een slanke taille en het verschil tussen boven en onderlichaam is redelijk groot. Waar ik aan de bovenkant een maat S – M draag draag ik aan der onderkant een XL of XXL. Ik word vaak nagekeken vanwege die enorme benen. Voor sommige mensen is het lastig te bevatten dat je iets aan jezelf zo lelijk kunt vinden en je jezelf ervoor schaamt. Zo droeg ik tot twee jaar terug eigenlijk nooit rokken of jurken, nu ben ik zover dat ik deze wel draag maar deze moet wel tot over de knieën vallen en zo lang mogelijk zijn.

Mensen om mij heen vragen zich vaak af waar ik me druk om maak, dit is hoe je bent en tjah “we houden toch wel van je”. Dit is natuurlijk super fijn en ik ben erg blij dat de mensen om mij heen dat op die manier zien maar ik zou een moord doen voor een “normaal” paar benen.

Wat heb ik dan aan mijn benen?

Ik ben familiair belast met lipoedeem wat letterlijk betekend vet- en vochtophoping. Dit is een chronische “ziekte” wat erg pijnlijk kan zijn. Er is tot op de dag van vandaag nog geen medicijn voor gevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel en daarbij is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal met als gevolg onderhuidse ophopingen van vet en vocht. 

Lipoedeem komt voornamelijk voor op heupen, bovenbenen en knieën. Je kunt afvallen wat je wilt maar de benen zullen dik blijven. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels en ook de armen kunnen aangedaan zijn. Bij mij is helaas dit alles het geval. Over het ontstaan van lipoedeem is vrij weinig bekend, wel dat het zich uitsluitend voordoet bij vrouwen en dat erfelijke factoren een grote rol spelen. Mijn oma en moeder hebben zo bijvoorbeeld ook lipoedeem. 

Wat is er aan lipoedeem te doen?

Heel gemakkelijk en vaak terecht wordt er gevraagd of het volgen van een dieet niet helpt maar overgewicht is niet de oorzaak van het probleem en helpt dus niet tegen lipoedeem.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan de klachten wel verminderen evenals afvallen maar verdwijnen doet het niet. Ook kun je naar een huidtherapeut voor compressietherapie of manuele lymfedrainage maar dit alles geeft alleen maar tijdelijke verlichting van de klachten. 

Een permanente oplossing kan zijn lipoedeemliposuctie. Hierbij worden onder plaatselijke verdoving vetcellen weggezogen. Voor het beste resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. 

Welke klachten heb ik en wat doe ik nu aan de klachten?

Ik heb erg snel last van vermoeid benen, blauwe plekken en de minste aanrakingen zijn al pijnlijk. Daarbij houd ik snel vocht vast in mijn enkels en schuren mijn benen enorm tegen mekaar aan. Naast dat het pijnlijk is, is het enorm vervelend.

Op dit moment volg ik een koolhydraatarm dieet wat de klachten toch wel iets lijkt te verminderen en daarnaast krijg ik nu sinds een half jaar LPG endermologie behandelingen bij een huidtherapeut. Endermologie is een intensieve mechanische massage techniek waarbij de huid en het onderliggende bindweefsel wordt losgemaakt. Ook worden hierbij de bloedsomloop en het lymfevatenstelsel gestimuleerd wat de afvoer van afvalstoffen bevordert.

En nu?

Zoals ik eerder vertelde vind ik het vooral erg lelijk en de bijkomende klachten zijn erg vervelend. Als behandeling is liposuctie mogelijk maar helaas wordt dit tot op heden nog niet vergoed door de zorgverzekeraar en dit kost aardig wat centen. Toch heb ik besloten dat dit voor mij de toekomst is en ben ik me aan het oriënteren welke artsen dit in Nederland uitvoeren en ga ik intakegesprekken inplannen. Daarmee hoop ik in 2020 mijn behandelingen te kunnen krijgen en daarmee een nieuw paar benen. 

Duimen jullie met me mee dat dit alles door gaat?

1 Reactie

  1. angelique zegt:

    eigenlijk herken ik alles in wat je schrijft. alleen de stap om me te laten helpen durf ik (nog) niet aan.
    ik ga zeker voor je duimen. zet hem op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *